• Erkend schadeherstelbedrijf
  • Haal & breng service
  • Voor alle verzekeringsmaatschappijen
  • Gratis vervangend vervoer

ADAS systemen in de auto: dit is wat je moet weten

Er is de laatste tijd veel te doen rondom ADAS, oftewel de Advanced Driver Assistance Systems. Dit zijn systemen die de automobilist ondersteunen tijdens het rijden, met als doel het verhogen van de veiligheid op de weg. Voorbeelden van ADAS-systemen zijn:

  • Dode hoek waarschuwing,
  • Adaptive Cruise Control
  • Lane Departure Warning
  • Vermoeidheidsherkenning

Deze systemen worden steeds vaker ingebouwd in nieuwe automodellen, waardoor je er als automobilist steeds meer mee te maken krijgt. Hoewel deze systemen nu nog vooral te vinden zijn in de luxe en duurdere auto’s, verwacht men dat in de toekomst deze systemen ook in de gangbare, betaalbare modellen gaan komen. Vaak wordt een ADAS gecombineerd met een automatische transmissie, zodat de auto automatisch kan remmen en stoppen. Bovendien kan de auto dan weer op snelheid komen, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen.

Wanneer worden Advanced Driver Systems verplicht en waarom?

Tot op heden waren autofabrikanten niet verplicht om ADAS systemen in te bouwen, maar ze deden het om een voorsprong op de concurrentie te hebben en om uiteindelijk de overgang te kunnen maken naar autonoom rijden. De EU heeft nu bepaald dat ADAS systemen vanaf 2022 verplicht in nieuwe auto’s moeten zitten. Het gaat dan onder andere om noodremsystemen, alertheidsbewaking, rijbaanassistentie en een snelheidsbegrenzer. In totaal gaat het om zo’n 30 systemen. Eerst geldt dat alleen voor nieuw ontworpen automodellen, maar vanaf 2024 moeten de systemen in alle nieuw geregistreerde auto’s zitten. Deze EU-maatregel heeft als doel om het aantal ongevallen in het verkeer te laten afnemen.

Wordt het echt veiliger op de weg met ADAS systemen?

Er zijn veel zaken die de veiligheid in het verkeer bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste bandenspanning, om zo een klapband te voorkomen. Of het tijdig wisselen van zomer -en winterbanden  om zo altijd een goede grip op de weg te houden. Maar ook een simpele handeling als het vastmaken van je gordel kan veel ellende voorkomen. De effectiviteit en werkzaamheid van ADAS systemen laat helaas nog wat te wensen over.  Er is nog een lange weg te gaan voor auto’s net zo goed reageren als mensen op onverwachte situaties.

Meer informatie over ADAS systemen, neem gerust contact met Van Alphen Autoschades op telefoonnummer 013-5421755 of info@vanalphenautoschades.nl