• Erkend schadeherstelbedrijf
  • Haal & breng service
  • Voor alle verzekeringsmaatschappijen
  • Gratis vervangend vervoer

Autoschade: moet ik nu méér premie betalen?

Heeft u autoschade in Tilburg gereden? In sommige gevallen komt dit u op een hogere verzekeringspremie te staan. Daardoor kan het slimmer zijn om bepaalde schade zelf te betalen, zodat u deze terugval niet heeft. In deze blogpost leggen we uit hoe het werkt.

Minder no-claimkorting na autoschade

Als u als verzekeringnemer veel schadevrije jaren opbouwt, krijgt u korting op uw autoverzekering. Vaker wordt de term ‘no-claimkorting’ gebruikt. Maar aan deze jarenlange opbouw komt een einde als u een schade claimt die u zelf veroorzaakt: de korting wordt dan stukken lager, wat betekent dat u meer premie gaat betalen. Dit is trouwens alleen van toepassing bij de All Risk-verzekering. Bij andere polissen is schade door eigen schuld niet gedekt.

Bonus/malus-ladder

De no-claimkorting wordt bepaald door uw positie op de bonus/malus-ladder. Dit is in feite een tabel die uit twee kolommen bestaat. Links staat het aantal schadevrije jaren en in de rechterkolom staan de bijbehorende kortingen op de verzekeringspremie. Elk extra schadevrij jaar is een bonus/malus-trede hoger op de ladder.

Maar wanneer u een schade claimt die wél uw schuld was, daalt u op de bonus/malus-ladder. Het gevolg? Een premieverhoging. Hoe meer schades u claimt, des te lager u op de bonus malus ladder komt en hoe meer premie u betaalt. Deze ladder is bij elke verzekeraar weer iets anders; wel is het mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen naar een nieuwe autoverzekeraar.

Autoschade claimen of zelf betalen?

Bij autoschade door uw schuld is het de vraag of het de moeite waard is om deze te claimen. Het antwoord hierop is sterk afhankelijk van allerlei factoren:

  • uw opgebouwde schadevrije jaren
  • het automerk en model
  • de leeftijd van uw auto
  • de omvang van de autoschade

De eerste schadevrije jaren groeit de korting snel. Het is dan ook belangrijk om in deze beginjaren geen claim in te dienen. Maar bij een grote schade is het begrijpelijk dat u deze liever claimt dan uit eigen zak betaalt.

No-claimbescherming afsluiten

Met een no-claimbeschermer betaalt u iets meer premie, maar voorkomt u de terugval op de bonus/malus-ladder bij schade. Dit kan vooral tijdens uw eerste jaren als autobezitter een aantrekkelijke optie zijn. Met deze bescherming kunt u één keer per jaar een schade claimen, zonder terug te vallen in de bonus/malus-tabel.