• Erkend schadeherstelbedrijf
  • Haal & breng service
  • Voor alle verzekeringsmaatschappijen
  • Gratis vervangend vervoer

Ruitschade: wat dekt je autoverzekering?

Wat valt onder autoruitschade?

Een automobilist heeft gemiddeld eens in de 10 jaar te maken met ruitschade. Hieronder valt een ster, barst of ingeslagen ruit bij een inbraak. Maar let op: de dekking verschilt per verzekeraar.

De ene verzekeraar keert alleen uit bij schade aan de autoruiten. De andere ook aan het zonnedak, panorama dak en glas van de koplampen. Krassen in de ruit worden lang niet altijd gedekt volgens de voorwaarden.

Dekking verschilt bij schade aan panoramadak of zonnedak

Het is niet vanzelfsprekend dat verzekeraars schade aan het panoramadak van je auto zien als ruitschade, ook al is het dak grotendeels van glas. De dekking verschilt sterk per verzekeraar. Van Alphen  Autoschades kan voor je bekijken hoe je  verzekerd bent als je schade krijgt aan het glazen dak.

Welke autoruitschade vergoedt de autoverzekering?

Bij ruitschade gaat het om schade aan de ruit zelf en gevolgschade door ruitscherven. Ruitschade is niet gedekt met een WA-verzekering. Maar kun je meestal wel zonder gevolgen claimen op de beperkt cascodekking (WA+ verzekering). Als de ruitschade ontstaan is door een ongeval, vergoedt een beperkt-cascoverzekering niks.

Beperkt-cascodekking of allrisk

Ruitschade is gedekt op een beperkt- of volledig-casco autoverzekering. Maar let op:

  • Het loont niet om een beperkt cascodekking (WA+-verzekering) af te sluiten puur om goed verzekerd te zijn tegen ruitschade. Je betaalt maandelijks al gauw €5 à €10 meer premie dan bij een WA-verzekering. En moet de ruit vervangen worden, dan krijg je vaak te maken met een eigen risico.
  • Krassen in de ruit zijn niet altijd gedekt of vallen onder de all riskdekking (volledig cascodekking).

Sterretje in ruit: reparatie nodig?

De meningen verschillen over het gevaar van verder rijden met een sterretje of scheur in je ruit.

  • Zolang de ster niet vertakt is, mag je er wettelijk gezien mee doorrijden. Niet elke ruitschade hoeft dus gerepareerd te worden.
  • Zolang de buts niet door de zogenoemde raamfolie heendringt, kun je er in principe mee verder rijden. Je kunt een sterretje in je ruit door Van Alphen Autoschade laten controleren. Het kan namelijk een ruitbreuk worden.
  • Vooral temperatuurverschillen kunnen van een ster een barst maken. Bijvoorbeeld als je de auto (te) snel verwarmt op een koude winterdag. Hoe langer je wacht met een reparatie, hoe lastiger het wordt. Een schone ruitbreuk is beter te repareren dan een oude omdat vuil zich kan ophopen in een breuk.

Eigen risico autoverzekering ruitschade

Let op het eigen risico bij ruitreparatie- of vervanging. Voor een ster reparatie betaald u vaak geen eigen risico. Als u de ruit moet laten vervangen, betaald u vaak wel een eigen risico. Wij bij Van Alphen Autoschades kunnen nakijken of u een eigen risico heeft.

U hoeft geen schadeformulier in te vullen bij een ruitschade. Bij Van Alphen kunt u online een afspraak maken, kijk hiervoor op onze website  https://www.vanalphenautoschades.nl/afspraak-maken

Voor een ruitvervanging hebben we uw auto circa een halve dag nodig. Voor reparatie (De totale afspraak neemt minder dan 1 uur in beslag) kunt u bijna altijd direct geholpen worden op onze vestigingen. We vragen u hiervoor wel vooraf een afspraak te maken om ons te laten weten wanneer u komt. Onder het genot van een kop koffie kunt u gebruik maken van gratis wifi om bijvoorbeeld te werken of te ontspannen.

Meer weten of een afspraak maken? Bel ons op 013–542 1755.