• Erkend schadeherstelbedrijf
  • Haal & breng service
  • Voor alle verzekeringsmaatschappijen
  • Gratis vervangend vervoer

Total loss: is mijn autoschade onherstelbaar?

Total loss – u moet er niet aan denken. Maar toch betekent het niet per definitie dat uw auto compleet in de prak zit. Er bestaan namelijk verschillende soorten total loss. Hoe zit dat met de verzekering en eventuele reparatie?

Twee soorten total loss

Een auto kan om twee verschillende redenen onherstelbaar beschadigd worden verklaard. Deze geven meteen de naam aan de twee soorten total losses die er bestaan: technisch en economisch.

Technisch total loss

Een technisch total loss betekent dat uw auto zodanig beschadigd is, dat repareren niet eens mogelijk is of voor een gevaarlijke situatie zou zorgen. In het geval van een technisch total loss is er nauwelijks of geen restwaarde. In plaats daarvan keert de autoverzekeraar de dagwaarde van de auto vlak vóór het ongeval uit.

Economisch total loss

Hierbij is het technisch wél mogelijk om de schade te repareren. Alleen heeft dit vanuit financieel oogpunt weinig nut, want de reparatie kost dan méér dan de auto erna waard is.

Laten we als voorbeeld een oude Volkswagen Golf nemen die nog € 3.000,– waard is (de dagwaarde). Wanneer iemand daarmee € 3.200,– schade rijdt, verklaart de verzekeraar de auto economisch onherstelbaar: het is de investering niet waard om hem te repareren.

In de praktijk zijn verzekeraars een tikkeltje strenger: al wanneer het schadeherstel 50% of méér van de dagwaarde bedraagt, verklaart de verzekeringsmaatschappij de auto economisch total loss.

Hoeveel geld krijg ik?

Als uw auto economisch onherstelbaar blijkt, mogen verschillende opkopers op het autowrak bieden. Het bedrag dat de hoogste bieder ervoor wil betalen, is dan de restwaarde.

Van de verzekeraar krijgt u de dagwaarde minus de dagwaarde uitgekeerd. Als het hoogste bod van een opkoper € 500,– is, krijgt degene uit dit voorbeeld dus 3.000 – 500 = € 2.500,– schadevergoeding. Van de opkoper krijgt de eigenaar dan die € 500,– voor het wrak.

Economisch onherstelbaar, maar toch repareren?

Niet iedereen gaat akkoord met het oordeel ‘economisch total loss’. Als u een mooie klassieker rijdt of simpelweg een speciale band met uw auto heeft, kunt u ervoor kiezen om de auto tóch te laten repareren. U krijgt niet per definitie de dagwaarde uitgekeerd; iedere verzekeraar hanteert weer andere voorwaarden. In elk geval zult u iets moeten bijleggen om de reparatie te kunnen betalen. Soms is dit minder dan bij het aanschaffen van een andere auto. Maar dan is die bijzondere auto wel weer helemaal rijklaar.

Gratis leenauto

Afhankelijk van de verzekeraar en dekking heeft u wel of geen recht op gratis leenauto bij  Van Alphen Autoschades. Zo overbrugt u de tijd die het duurt om de schade te ramen en (indien van toepassing) een opkoper voor het wrak te vinden. Meer informatie over een leenauto?